• marsecstrat

Τα εν εξελίξει προγράμματα του Τουρκικού Ναυτικού και Ακτοφυλακής


Η Τουρκική Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων (DZKK) βρίσκεται σε φάση εξέλιξης πλειάδας δραστηριοτήτων, με σκοπό την απόκτηση νέων επιχειρησιακών δυνατοτήτων που θα υπηρετήσουν το νέο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που διεκδικεί εκτεταμένη δικαιοδοσία στο Αιγαίο, τον Εύξεινο Πόντο και την ανατολική Μεσόγειο, γνωστό με τον περιγραφικό όρο «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan). Παράλληλα, απολαμβάνει τη δυνατότητα επιλογής και εγκατάστασης πληθώρας συστημάτων εγχώριας προέλευσης, την οποία καθιστά δυνατή η αλματώδης ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Πλήρη απόδειξη της τελευταίας διαπίστωσης αποτελούν η ένταξη των εταιριών Aselsan, TUSAS, STM, BMC και Roketsan στον κατάλογο των 100 μεγαλύτερων αμυντικών προμηθευτών για το έτος 2019, η αύξηση των εξαγωγών κατά 34,6% και ο συνολικός κύκλος εργασιών της τουρκικής αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας, της τάξης των $9 δισ. κατά το ίδιο έτος.

Τα κυριότερα εν εξελίξει προγράμματα του Τουρκικού Ναυτικού και της Τουρκικής Ακτοφυλακής είναι τα ακόλουθα:

1. Προγράμματα μονάδων επιφανείας

· Καθέλκυση στο ναυπηγείο Sedef Gemi İnşaatı του Ελικοπτεροφόρου Αποβατικού Δεξαμενής (LHD) ANADOLU (L400) στις 30 Απριλίου 2019, του οποίου οι δοκιμές αποδοχής εν όρμω (HAT) άρχισαν το Φεβρουάριο 2020 και το οποίο αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία στο τέλος του έτους.

· Έναρξη της δεύτερης φάσης του προγράμματος MILGEM, με την επιλογή της STM ως αναδόχου του προγράμματος ναυπήγησης κορβετών μεγεθυμένης έκδοσης της κλάσης ADA, από τις οποίες η πρώτη, ISTANBUL (F 515), σχεδιάζεται να καθελκυσθεί τους πρώτους μήνες του 2021 και να ενταχθεί σε υπηρεσία το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

· Ένταξη σε υπηρεσία της κορβέτας KINIALIDA (F 514), τέταρτης του προγράμματος Εθνικού Πλοίου (MILGEM) και πρώτης με το εγχώριο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) ADVENT, στις 29 Σεπτεμβρίου 2019.

· Καθέλκυση του πλοίου δοκιμών και αξιολόγησης UFUK (Α591) στο ναυπηγείο Istanbul Denizcilik Shipyard στις 9 Φεβρουαρίου 2019, με κύριο ανάδοχο την STM, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία στις 31 Ιουλίου 2020.

· Εξέλιξη του Βλήματος Εναντίον Πλοίων (ASM) ATMACA Block, του οποίου πραγματοποιήθηκε βολή σε μη αποκαλυφθείσα περιοχή του Εύξεινου Πόντου, στις αρχές Νοεμβρίου 2019, από την κορβέτα KINIALIDA (F 514), το οποίο η πρώτη παρτίδα πρόκειται να παραδοθεί εντός του έτους.

· Παράδοση του τρίτου και τέταρτου συνόλου ηλεκτρονικού πολέμου (MEHS) για ισάριθμες φρεγάτες κλάσης YAVUZ, αποτελούμενου από σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) ARES-2NC, σύστημα εκτόξευσης αντιμέτρων παραπλάνησης της Aselsan (ASELDAS) και σύστημα Ηλεκτρονικών Αντιμέτρων (ECM).

· Εγκατάσταση του εγχώριου CMS ADVENT στην κορβέτα BURGAZADA, τρίτη του προγράμματος MILGEM, σε αντικατάσταση του CMS GENESIS.

· Παράδοση συστημάτων δορυφορικών επικοινωνιών X-δέσμης της Aselsan για εγκατάσταση στα ΤΠΚ κλάσης TUFAN (τύπου KILIC II), στο πλαίσιο του προγράμματος KASUMSİS.

· Ανάπτυξη του αισθητήρα μέτρησης ραδιοδιατομής ALACA, στα πλαίσια σύμβασης που υπογράφθηκε με τη Διοίκηση του Κέντρου Ερευνών (ARMERKOM) του Τουρκικού Ναυτικού.

· Ολοκλήρωση εντός του έτους της φάσης λεπτομερούς σχεδίασης του πλοίου ανεφοδιασμού εν πλω και υποστήριξης μάχης (DIMDEG) από την Sefine Shipyard, το οποίο αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία το 2024.

· Καθέλκυση δύο πλοίων επείγουσας απόκρισης και εκπαίδευσης δυτών, με τις ονομασίες DALĢIC-1 και DALĢIC-2, που ναυπηγήθηκαν από την Dearsan Gemi İnşa Sanayi στις 2 Δεκεμβρίου 2019, τα οποία θα παραδοθούν το πρώτο μισό του 2020.

2. Προγράμματα υποβρυχίων

· Καθέλκυση του υποβρυχίου PIRI REIS (S 330), πρώτου του Τύπου 214ΤΝ και έναρξη ναυπήγησης του πέμπτου υποβρυχίου, SEYDI ALI REIS, (S 334) στις εγκαταστάσεις της Golcük Naval Shipyards, στις 22 Δεκεμβρίου 2019.

· Υποβολή προσφορών από τις Aspilsan, Roketsan, Vestel Defence και το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBITAK) για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Απαρτίων του Συγκροτήματος Πρόωσης του Εθνικού Υποβρυχίου (MILDEN), εκτοπίσματος 2.500-3.000t, το οποίο θα περιλαμβάνει έξι τμήματα κυψελών Μεμβάνης Ανταλλαγής Πρωτονίων (PEM), διάταξη αναμόρφωσης μεθανόλης και συσσωρευτές λιθίου-ιόντος.

· Εξέλιξη της βαρείας τορπίλης AKYA από την Roketsan, η οποία θα ολοκληρωθεί στα υποβρύχια κλάσης Preveze, Τύπου 209/1400.

3. Προγράμματα αεροσκαφών

· Έναρξη παραδόσεων έξι Αεροσκαφών Θαλάσσιας Περιπολίας (MPA) ATR 72-600 TMPA, στο πλαίσιο του προγράμματος MELTEM III, για το οποίο η σχετική σύμβαση υπογράφηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2005 και ενεργοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2006.

4. Προγράμματα Τουρκικής Ακτοφυλακής

· Προμήθεια 105 σκαφών ελέγχου τύπου ARES 35 με συνθετικό κύτος ενισχυμένο με ανθρακονήματα, στο πλαίσιο του Σχεδίου Σκάφους Ελέγχου και της σύμβασης που υπογράφηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019 ανάμεσα στην Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) και την Ares Shipyard.

· Έναρξη παραδόσεων, το Δεκέμβριο 2019, 8 ταχέων περιπολικών σκαφών τύπου MRTP 12 από την εταιρία Yonca Onuk Shipyard, στο πλαίσιο ομώνυμου προγράμματος.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Original.png

Ιστολόγιο για τη θαλάσσια ισχύ, την εθνική ασφάλεια στο θαλάσσιο τομέα,

τους ναυτικούς εξοπλισμούς και το δίκαιο της θάλασσας,

με έμφαση στην Ελλάδα και την Κύπρο

© 2020 Maritime Security Strategy